SELAMAT DATANG KE PORTAL RASMI SK KAMPUNG ALIT,KABONG...SALAM TERUS MENJULANG SARAWAK... Portal SK Kpg Alit: KEMBANGKAN BUDAYA SUKAN-MUHYIDDIN
MENJADIKAN SK KAMPUNG ALIT SEKOLAH CEMERLANG...


Sabtu, 19 Januari 2013

KEMBANGKAN BUDAYA SUKAN-MUHYIDDIN

Muhyiddin mahu sekolah lebih bijaksana kembangkan budaya sukan.


MOBILE (Alabama): Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata sekolah di Malaysia perlu lebih bijaksana dan kreatif dalam usaha mengembangkan budaya sukan dalam kalangan pelajar selaras dengan pelaksanaan dasar '1 Murid, 1 Sukan'.
Sambil mengakui ini mungkin mudah dilakukan bagi sekolah yang sudah mempunyai infrastruktur sewajarnya, Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata ia tidak mustahil dilakukan sekolah yang tidak mempunyai kemudahan sedemikian. "Sekolah yang tidak ada (kemudahan), dia boleh buat, contohnya, rentas desa atau sukan-sukan lain yang sesuai, guna pakai juga dewan yang ada seperti di Majlis Perbandaran atau sekolah berhampiran, universiti dan sebagainya.
"Terserah kepada kebijaksanaan kepimpinan sekolah itu sendiri untuk mencari ruang dan peluang bagi meluaskan kegiatan sukan," katanya kepada wartawan Malaysia yang membuat liputan lawatan kerja dua hari beliau ke Alabama, Amerika Syarikat.
Ia menyaksikan Muhyiddin melawat Sekolah Tinggi Daphne yang diiktiraf sebagai sekolah berprestasi tinggi oleh Jabatan Pelajaran Amerika Syarikat, dan menerima Ijazah Kehormat Kedoktoran Antarabangsa 2012 dari Akademi Sukan Amerika Syarikat (USSA) pada Khamis.
Beliau berkata pembangunan sukan di Malaysia dan usaha melahirkan juara sukan harus mempunyai kaitan dengan pembangunan sukan di sekolah. "Tapi kalau sekolah tak ada sukan, sukan mati di sekolah, maka cara kita nak melahirkan juara sukan akan menjadi lebih sukar," jelas Muhyiddin yang memperkenalkan dasar '1 Murid, 1 Sukan' pada 2010 ke arah menyuburkan semula budaya sukan di sekolah.
Ia antara lain membawa kepada cabaran pelaksanaan dari segi menyediakan guru terlatih di bidang pendidikan jasmani selain penyediaan kemudahan seperti padang, gelanggang sukan dan kelengkapan.
Muhyiddin menjelaskan adalah menjadi hasrat Kementerian Pelajaran untuk menyediakan guru pendidikan jasmani terlatih di semua 10,000 sekolah di seluruh negara, dan untuk itu ia telah menjalin kerjasama dengan USSA yang berpangkalan di Daphne dekat sini.
Untuk peringkat awal, 1,018 guru kini mengikuti Program Diploma Antarabangsa Pendidikan Jasmani yang diadakan dengan kerjasama USSA.
Dalam ucapannya pada majlis penganugerahan ijazah kehormat yang berlangsung di kampus USSA, Muhyiddin berkata sukan merupakan gabungan kuasa berkesan terutama dalam sebuah negara berbilang kaum seperti Malaysia.
"Saya percaya dengan dasar yang tepat yang mempunyai kepentingan untuk sukan sebagai satu kuasa gabungan, kita boleh memanfaatkan nama baik itu untuk membina sebuah negara yang lebih aman, bersatu padu dan berdaya tahan," katanya.
Muhyiddin menegaskan bahawa tidak syak lagi sukan menyumbang kepada usaha melahirkan rakyat Malaysia yang sihat dan seterusnya meningkatkan lagi produktiviti.
Sementara itu, Naib Presiden dan Ketua Pegawai Operasi USSA Dr T.J. Rosandich berkata bapanya, Dr Thomas P. Rosandich, terbabit dalam pembangunan sukan di Malaysia sejak Perdana Menteri Malaysia yang pertama.
Universiti sukan itu ditubuhkan pada 1972 dengan Dr Thomas P.Rosandich menjadi Presiden pertama, jawatan yang masih disandangnya sehingga hari ini.
"Kami melakukan banyak kerja di Malaysia dan, sebenarnya, lawatan pertama saya ke negara itu adalah pada 1983 dan kami buat pelan induk bagi pembangunan sukan di Sabah," kata anaknya. - BERNAMA



Sumber: Berita Harian


0 ulasan:

Arkib Berita:

Buletin Alit

Pemberitahuan

__________________________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________________

PENAFIAN / PERINGATAN!

Pihak kami tidak akan bertanggungjawab di atas sebarang kehilangan atau kerosakan setelah melayari atau memuat turun maklumat di laman ini dan segala risiko adalah ditanggung oleh pihak anda sendiri. Harap maklum.
__________________________________________________________________________________________________________
RECOMMEND:
Better view use Google Chrome or Mozilla Firefox. The proposed resolution of at least 1280x800.
__________________________________________________________________________________________________________
WAKTU SOLAT